Proso Integralno

Brašno od prosa

Proso je najbolji prirodni lek i izuzetno je koristan za ishranu. Pomaže pravilnom radu želuca, hrani pankreas, slezinu i creva. Ima široku primenu i u dijetalnoj ishrani dijabetičara. Proso daje crevnim bakterijama hranljivi supstrat i na taj način potiskuje razvoj bakterija. Zbog njegovih hranljivih i lekovitih svojstava preporučuje se da se jela od prosa pripremaju jedan do dva puta nedeljno. Obnavlja ćelije i crevnu floru, jača srce, podstiče izbacivanje štetnih tečnosti, koristi se protiv anemije, nervne napetosti i depresije, smanjuje zapaljenja i otoke.

Preporučuje se i kao vrlo pogodna hrana za osobe koje imaju problema sa bolestima krvnih sudova. Redovnom upotrebom proizvoda od prosa štitite organizam od umora, kijavice, bronhitisa, karijesa; utiče na lep ten, pročišćava kožu, jača kosu i nokte.

Mleveno prošeno brašno koristi se u pripremi hleba i peciva, pomešano oko 15% sa drugim bezglutenskim brašnom. Za pripremu jela najviše se preporučuje brašno od celog zrna prosa-integralno brašno. Najbolje je koristiti sveže samleveno brašno zbog neizmenjene sadržine vitamina i nezasićenih masnih kiselina.